Mange skarpskytter

Fra hobbyskytte til jæger

Måske har du gået til skydning i flere år og har efterhånden fået lyst til at gå et skridt videre – at blive ‘rigtig’ jæger. En jæger, som med bøssen over nakken går ud i naturen tidligt om morgenen og henter et bytte med hjem – et stykke råvildt, et krondyr, når sæsonen er til det, eller som deltager i selskabsjagter på fuglevildt som fasaner og ænder.

Hvis du vil til at dyrke jagt og dermed skyde uden for skydebanen, så er der en række ting, du skal have styr på. Man kan ikke bare drage afsted med bøssen og skyde løs – nej, man skal kende til jagtkalenderen og først og fremmest have taget et jagttegn, som så at sige er kørekortet til at gå på jagt.

Måske vil du gå så vidt som at arbejde professionelt med jagt, og så kan det være en god idé at hente noget kapital. Det kan du blandt andet gøre hos qred.com/dk/, hvor man kan finde de bedste lån til erhvervsformål. Det kan være kostbart at opdyrke et professionelt jagtvæsen, så du kan få brug for kapital til dette.

Jagttegn

Jagttegn er det helt afgørende, hvis du vil drive jagt, hvad enten det er som amatør eller på professionelt niveau. Med et jagttegn har du opfyldt en række kriterier for at kunne gå på jagt – blandt andet har du fået kendskab til jagtetik, jagttider, de forskellige vildtarter og viden om våben.

Med et jagttegn i hånden erklærer du dig også villig til at overholde alle de regler, der gælder omkring jagt, som du blandt andet kan læse om på hjemmesiden om jagt hos Naturstyrelsen.

Hvis man vil have et jagttegn skal man gennemføre et dertil beregnet kursus, og inden for dette består både en skriftlig og praktisk del. Desuden skal man bestå en skydeprøve med det eller de våbentyper, man ønsker at gå på jagt med. Her er der forskellige muligheder – for eksempel haglgevær, riffel og bue. Det sidste var for nogle år siden ikke ret udbredt, men buejagt er i dag blevet populært som et udtryk for, at jægeren føler sig særlig tæt på jagtens oprindelige væsen og særlig tilknyttet det naturlige liv.

Forskellige former for jagt

Danmarks Jægerforbund opregner en halv snes forskellige typer jagt, som man kan tage på. Det er for eksempel strand- og havjagt, hvor byttet er de fugle, der er knyttet til kysten og de indre farvande, og det forskellige jagter med hund – både jagt med stående hund og stødende hund – det sidste vil sige, at hunden tager spor og er med til at opspore vildtet for en, mens en stående hund mest har en apporterende rolle, når vildtet er nedlagt.

Mange ynder også at tage på jagt i udlandet efter eksempelvis vildsvin, og vil du arbejde professionelt med jagt, kan det at arrangere jagtrejser til Polen eller Sydtyskland være en attraktiv levevej. Lige i øjeblikket ligger alt dog stille på grund af udbruddet af coronavirus CoVid 19, men mon ikke det retter sig igen.

ashe