Det at skyde

Det startede med spyd og udviklede sig derfra

De fleste forbinder skydesportens verden med primært rifler, men inden det blev en standard, har verden set rigtig mange forskellige former for våben, der kunne affyres. Det ældste – og også det mest primitive – var spyddet.

Det bruges ikke til skydning, som vi kender det i dag, for et spyd skulle kastes med håndkraft. Men i modsætning til moderne rifler, så havde spyddet også den fordel, at det kunne bruges i nærkamp. Af den grund var det et våben, der holdt i rigtig mange år. De tidligste spyd har 400.000 år på bagen, og

der er fortsat kulturer rundt om i verden, der bruger spyd.

Spyd er samtidig en opfindelse, som vi ikke er alene om at bruge. Chimpanser i Senegal laver spyd af grene, de spidser til med tænderne, og som de bruger til jagt. Orangutangen er desuden blevet inspireret af mennesker, der brugte spyd, og de har på den baggrund lært at lave deres egne, de bruger til at fiske med.

Bue og pil ændrede det hele

Bue og pil er et instrument, der er blevet brugt nærmest over hele verden. Om den er opfundet mange forskellige steder uafhængigt af hinanden, eller om den har rejst med mennesket rundt, vides ikke. Men den ændrede menneskets evne til at jage, for selvom en pil ikke er nær så stor og kraftig, som et spyd er det, så kræver dette våben ikke, at du skal så tæt på dit bytte.

Den ældste pilespids har hele 64.000 år på bagen, og den stammer fra Sydafrika. Så gamle buer og pileskafter er for længst gået tabt, for de har været lavet med træ, naturlim og dyrehår, der alle er forgængelige, og det er derfor usikkert, hvordan de første buer og pile har set ud.

De ældste buer, der er fundet, er dukket op i Holmegårds Mose på Sjælland, hvor de særlige moseforhold har kunnet bevare de gamle buer, der er 7.000 år gamle. Rekonstruktioner af disse er efterfølgende både fremstillet og afprøvet.

Dette våben gik sin sejrsgang over hele verden, og våbenet blev brugt til både jagt, til krig og til fornøjelser. Buen er verdens første skydevåben, og den har om noget revolutioneret menneskets mange muligheder i naturen. Buen er bleve suppleret med andre mere gammeldags skydevåben som harpunen og armbrøsten, og i vores del af verden bruges den alene til konkurrencesport.

At skyde for sjov

Der er mange skytteklubber rundt omkring i landet, hvor det er muligt at dyrke forskellige former for skydning. Det er ikke kun bueskytter, der mødes, men alle entusiaster, og der er mange niveauer, du kan være med på.

De store skydekonkurrencer kan følges i medierne, og nogle af dem endda i fjernsynet. Men ærgerligt nok, så er skydende sportsgrene ikke dem, der er størst fokus på her i landet.

ashe