Det at skyde

De mange skydevåben

Verdens første var som bekendt bue og pil. Men skydevåben er mere end bare det, det er nemlig en fælles betegnelse for alle våben, hvor et projektil affyres på afstand. Det kan være en pil, men også projektiler fra automatiske skydevåben.

Der kommer også nye våben til, for skydevåben er det hele, der passer på definitionen. Der er lavet en liste over de nuværende typer:

  • Bue og pil
  • Harpun
  • Armbrøst
  • Geværer og rifler
  • Pistoler og revolvere
  • Kanoner

Visse typer af raketter og bomber vil også falde ind under denne kategori, for de affyres på samme måde fra afstand.

Nogle våben på listen er fremstillet til jagt og sport, andre til krig, og nogle typer kan det hele. De våbentyper, der kan bruges til det hele, findes i forskellige udgaver, alt efter deres formål.

Der er særlige buer, der bruges til konkurrenceskydning. Det er buer, der nu om dage fremstilles i kulfiber, der gør dem både lette og holdbare. Det er noget helt andet og meget mere teknisk, end de tidligste buer i træ med dyrehår som strenge. De er ikke kun lette, de er også meget præcise og kan være udstyret med sigtekorn. Men mere enkle og primitive buer bruges stadigvæk af naturfolk til jagt rundt omkring i verden.

Rifler med mere kan bruges til det hele. Der er dog skydevåben, der er fremstillet særligt til forskellige sportsgrene, ligesom der afholdes militære skydekonkurrencer med de våben, der bruges her.

De fleste slags skydesport kan følges i medierne, men det er sjældent sportsgren, der får megen opmærksomhed med undtagelse af biatlon om vinteren. Det sagt, så kan du følge det mange steder, og mange skydeklubber vil i hvert fald følge mere med end gennemsnittet.

ashe