Nye våben

Skydning kræver fokus

Det kan da ikke være så svært at skyde

Det kan man ofte sige til sig selv, når man sidder og ser den nye James Bond, hvor de skyder flere hundrede skud uden at ramme en eneste gang.

Og det kan også godt virke sådan, når man ikke har prøvet at skyde særligt meget med pistol eller en salonriffel.

Men for alle skeptikerne derude er jeg nødt til at fortælle jer at det er meget svært at ramme et mål med den præcision og specielt hvis personen rykker sig. Og det hjælper selvfølgelig ikke at man også selv render rundt for ikke at blive ramt.

Det kræver MEGET fokus

Skydning er en sport som ofte bliver forbundet med høj fart, skurke og masser af action.

Men som sport er skydning meget anderledes. Man står med plader på hver side af sig og har sit mål nede for enden af skydebanen. Dette er for at reducere de distraktioner, der kunne forekomme.

Man skal holde styr på rigtig mange ting, og her er en såkaldt skudliste (eller kellfri.dk) over de ting, man skal holde styr på før man skyder. Som man kan se er der rigtig mange ting at huske på, og det er også derfor det bliver så svært. Det kan virke lidt latterligt i starten, men man forstår hurtigt hvor lidt der skal til, for at man faktisk rammer helt ved siden af.

En salonriffel er dog nemmere end en pistol, hvilket skyldes den bedre stabilitet og ikke mindst rekylet. Men selv med en salonriffel og fuld støtte kan det være svært at ramme et mål på størrelse med en femmer på 20 meters afstand.

Når man har prøvet det, forstår man pludselig hvorfor de aldrig kan ramme noget. Det er stort set umuligt!

Meget at huske

Der er mange ting, man skal huske på, når man skyder. De to vigtigste ting er vejrtrækning og aftræk. Det lyder ikke som svære ting, men de har det med at vise sig på målskiven. Ens vejrtrækning kan let afgøre, hvor let man har ved at holde sit korn på midten af skiven. Det gælder om at få kroppen så meget i ro som muligt, og det gør man ved at holde vejret lidt, inden man skyder. Men man må ikke holde vejret for længe, for så har kroppen brug for luft og så begynder den at gå i panik og hjerterytmen går op.

Du ved ikke hvornår du skyder

Den anden ting er aftrækket. En anden ting som heller ikke lyder af noget specielt, men realiteten er, at du ikke skal vide, hvornår du skyder. For det gælder om at trykke blidt på aftrækkeren indtil den affyrer. På den måde undgår man, at man selv trækker pistolen eller riflen med den vej som fingeren går. Det er en ting, som man skal vænne sig til, og det kræver meget øvelse, da det virker helt modsat af ens intuition ikke at vide hvornår man skyder.

ashe