Nye våben

Jesper Hansen vinder EM i skeet-skydning

Vidste du, at Danmark har gode traditioner inden for skeet-skydning? Dette skyldes blandt andet den dygtige sportsudøver Jesper Hansen, som gang på gang imponerer i sit tøj med de røde og hvide farver, når han vinder medaljer i skeet-skydning. I denne artikel kaster vi et blik på denne mindre omtalte sportsgren.

Tilbage i september 2013 blev skeet-skytteren Jesper Hansen VM-vinder, da han vandt over italienske Ennio Falco. For nyligt vandt Hansen endnu en medalje, da han vandt EM i skeet-skydning 2018, som blev afholdt i Østrig. Nu, hvor der har været Europamesterskab, kigger Hansen frem mod VM i skeet-skydning, hvor danskeren har mulighed for at kvalificere sig til de Olympiske Lege i 2020, som vil blive afholdt i Tokyo.

VM i skeet-skydning vil blive afholdt i Changwon i Sydkorea, og her skal der uddeles OL-kvotepladser. Der er tale om 48 individuelle pladser samt 12 pladser til mixhold. Dog er det ikke alle pladserne, der vil blive uddelt. I forbindelse med de femten olmpyiske konkurrencer inden for skydning er der i alt 360 kvotepladser. Disse pladser vil blive fordelt både ved VM i Changwon 2018, samt i verdensmesterskaber og turneringer i 2018, 2019 og 2020.

For danske sportsudøvere som fx Jesper Hansen handler det om at dyste om pladserne enten ved VM i Changwon i 2018, World Cups i 2019, European Games 2019, eller når Hansen skal forsvare sin EM-medalje ved Europamesterskaberne i 2019. Hvis det ikke går Hansen ligeså godt ved EM i 2019, som det har gået ham i 2018, så har han stadigvæk mulighed for at vinde kvotepladser til Danmark ved EM i 2020.

Når der er tale om skeet skydning, kan der også være tale om lerdueskydning. Begge er begreber, som dækker over disciplinen inden for skydning, hvor sportsudøverne skyder efter lerskiver med et haglgevær. Disse skiver bliver også kaldt for lerduer, og derfor findes der personer, der refererer til sporten som værende lerdueskydning.

Lerskiverne bliver slynget ud i luften med et mekanisk apparat, som sender dem ud i forskellige vinkler. Når det kommer til konkurrencer som fx de Olympiske Lege, så skyder deltagerne fem serier á 25 skiver, samt endnu en ekstra serie på 25 skiver, når der er tale om finalen. Deltagerne får et skud per due til at ramme plet.

Selve konkurrencen bliver afholdt på en bane, som har to forskellige tårne. Et af tårnene er højt, mens det andet tårn er lavt. Ud over tårnene er der også syv standpladser i området, og disse er placeret i en halvmåne. Sportsudøverne starter på standplads et fra venstre og de slutter af på den syvende og sidste plads til højre på banen. Til sidst rykker man ind mod midten, som er standplads nummer otte.

ashe