Nye våben

De følger alle de samme overordnede regler

Til skydekonkurrencer stiller der mange ivrige skytter op, og der skydes derfor over flere runder, hvor kun de bedste går videre. Det er som et udskilningsløb, hvor der til sidst vil stå en suveræn vinder, der gennem hele konkurrencen har skudt godt.

Der kan i nogle discipliner startes med helt op til 120 skyd, som er ret mange, og der skal være stor fokus fra start til slut hos hver eneste skytte for at sikre, at alle skud sidder helt perfekt. Det er skytten, der skal arbejde, og det er derfor ikke tilladt at bruge et sigte, der kan forstørre. Ingen regel uden undtagelse, for denne type af sigte benyttes til skydning med luftriffel mod bevægeligt mål.

Dem, der går videre til finalen, skyder markant færre skud end ved de indledende runder. Her afgøres langt de fleste konkurrencer med bare 10 skud. Der kræves en helt anden form for koncentration, for de 10 skud er alle så ekstremt vigtige.

Også her er sikkerheden helt i top, og alle skytter skal sørge for, at der er sikkerhedsprop i deres våben, når de går fra banen. For dem og alle andre er det en god idé altid at tænke sikkerhed først, og det er noget af det, der bruges rigtig meget tid på i skytteforeningerne rundt om i landet.

Du kan vælge tøjet selv

Der er som udgangspunkt ingen regler om din beklædning. Det gør det til en meget komfortabel sport for mange, for det at kunne have lige det på, der er behageligt, gør, at du kan fokusere på din skydning.

Dog skal du vælge tøj, der passer godt, og som på ingen måde kan komme i karambolage med dit våben og dine evner som skytte. Dyrker du liggende sportsskydning, så kan det være en god idé med forstærkninger på tøjet, så du kan ligge mere behageligt.

Nogle skytter foretrækker desuden at arbejde med en øjenblænde, der gør, at der ikke kommer forstyrrelser ind i synsfeltet ude i periferien, der kan forstyrre skuddet. Desuden er der særligt udstyr, der er beregnet til unge skytter, der får lettere ved at stå helt stille, når de skyder fra stående position.

Igen er der en undtagelse til denne hovedregel, og det er til udøvere af skeet, som er lerdueskydning med haglgevær. Her skal der være en tydelig linje på tøjet, der markerer hoften, for riflen skal i sin udgangsposition være under denne. Det gør det lettere at bedømme den enkelte skytte og se, om vedkommende overholder reglerne.

ashe